Okuma Salonu

Maden Fakültesi Hamdi Bozbağ Okuma Salonu öğrencilerimizin gün içinde ders çalışmalarını sürdürebilecekleri sessiz ortam olarak düzenlenmiştir.  Hafta içi 9:00-17:00 saatleri arasında öğrencilere hizmet vermektedir. Fakültemizde bölümlere ait kitaplıklar da bulunmaktadır.

Üniversitemiz Merkez Kütüphanesi  İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi'ne buradan ulaşabilirsiniz.

hamdi-bozbag-salonu-1 hamdi-bozbag-salonu-3 hamdi-bozbag-salonu-2

Hamdi Bozbağ

A. Hamdi Bozbağ, 1918 yılında Giresun’da doğdu. Orta öğretimini Giresun ve Trabzon’da tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Mühendislik Bölümüne girdi. 1937 yılında Maden Tetkik Araştırma (MTA) Enstitüsü Bursunu kazanarak Fransa Bordeaux’da Maden Mühendisliği öğrenimine başladı. İkinci Dünya Savaşı çıkınca Türkiye’ye döndü ve Amerika’da Colorado School of Mines’ta öğrenime başladı. 1942’de Maden Mühendisliği ve Jeoloji Mühendisliği diplomalarını aldı.

Jeoloji Mühendisliğinde yüksek lisansının ardından ülkeye dönerek MTA’da Maden Arama Mühendisi olarak çalışmaya başladı. 1963’te Ankara’da Barit Maden Limited Şirketini kurdu ve Türkiye’nin ilk Barit ihracatını gerçekleştirdi. 1960 öncesi Demokrat Parti Milletvekilliği yapan Hamdi Bozbağ 1972’de Türkiye’nin ilk  Stronsiyum madenini Sivas Akkaya’da işletmeye açtı. 1973’de dünyanın en büyük Selestit yataklarını buldu. İki yıl sonra ilk Stronsiyum ihracatını, bu tarihten yedi yıl sonra ilk öğütülmüş Barit ihracatını gerçekleştirdi.

1980 yılında dünyanın ilk Stronsiyum Zenginleştirme tesisini Sivas’ta kurdu. 1989’da Barit Maden Türk A. Ş. Dünyanın en büyük Stronsiyum madencisi oldu. 1991’de Gümüşhane Karamustafa’da çinko madeni ve zenginleştirme tesislerini, 1992’de Bahçe’de mikronize kalsiyum karbonat üretimini başlattı. 1997’de Türkiye’nin CO2 üreten ilk doğal kaynağını Kayseri’de işletmeye açtı.  1998’de Sivas’ta Stronsiyum yan taşını değerlendirmek için alçı fabrikası kurdu.